Pressmeddelande

 

25 maj – 14 juli 2019
Ewa Berg
Karin Gustavsson
Gunilla Widholm

 

Ewa Berg
Ritornello

Ewa Berg arbetar seriellt både med måleri och serigrafi där färgens materialitet formar resonans till de figurativa elementen. Rumslighet konstrueras och dekonstrueras. Både det abstrakta och det figurativa kan ses som pågående dramer där möbler, ting, färg och ornamentik utspelar sin kamp. Återbruk av bilder, där måleriets färgkombinationer bildar en dramaturgi av scener och spelplatser.
”Ritournelle” kommer ursprungligen från italienskan och är en musikterm som betyder ”liten refräng” som i musikstycken kommer efter versen i sången men i Deleuze och Guattaris ”Tusen platåer” vill de kalla det ”Ritornello” och definierar det mer som en refräng som återkommer med små variationer. De nämner t ex att ett barn nynnar eller hummar för sig själv när det är rädd för mörkret. Barnet besvärjer det okända för att invagga sig i säkerhet. Hen sjunger och nynnar för att i kaoset finna ro. -”I den betydelsen tycker jag att min bildvärld befinner sig. Jag hummar och återkommer till samma element men de är inte alltid det samma, repetition, differentiering och nyansering. Ritornellon skapar mitt territorium. Territorium som plats i tid och rum.”

Berg är utbildad på HDK i Göteborg och Malmö Konstskola Forum, som sedermera blev Malmö Konsthögskola. Hon har ställt ut både nationellt och internationellt, hon ställde senast ut på Kunstverein Baden, Österrike 2018. Berg finns representerad hos Statens konstråd och i ett antal samlingar. Hon har varit på flertalet Artist in Residences i Danmark, Tyskland och WSW i New York, USA.


Karin Gustavsson
The felted experiment

Karin Gustavsson arbetar med rå ull. I hennes bearbetningen av den obearbetade ullen - som hon får direkt från fårbönder istället för att den slängs - följer olika material som fastnat i ullen på grund av hur fåren levt och var de vistats. Dessa `bonusmaterial` som ullen bär på och fåren satt sina spår i, blir förutsättningar i gestaltningsprocessen som hon inte kan påverka utan får arbeta utifrån. En patinering som hon inte kan kontrollera men använda till ett eget uttryck.
I sin process utsätter Gustavsson ullen och dess tillbehör för olika former av friktion, temperaturer och mängd vätska. Tovning är ett hand-on arbete med stark koppling till slöjd. Hon har byggt min kunskap om metoderna och materialet ull genom att delta i olika hantverkssammanhang, grupper och forum där framställning av bruksföremål varit central. Dessa sammanhang har utvecklat hennes metod att arbeta konstnärligt med ull och kring begreppet tovning.

Karin Gustavsson är bosatt och verksam i Stockholm. Hon är utbildad vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Hon har tidigare ställt ut b la på Kulturhuset i Broby, Bodens konstgille och på Liljevalchs vårsalong.

 

Gunilla Widholm
Gunilla Widholm är grafiker och arbetar mest med etsningar och torrnålsgravyrer i den klassiska traditionen. Hennes lärare på Grafikskolan Forum i Malmö, Bertil Lundberg, sade en gång: - ”Det ska synas att man behövt en plåt för att göra sin bild” och så är det med Widholms bilder. Att etsa bjuder ofta på överraskningar. Det är det som enligt Widholm är så roligt med arbetet i verkstaden och det håller nyfikenheten vid liv. Varje påbörjat projekt är lika roligt, svårt och utmanande. - ”Jag misslyckas ibland men det händer att jag blir glad över en del bilder.” Naturen är oftast hennes förebild och inspirationskälla.

Widholm bor sedan 30 år i Maglehem där hon även har sin verkstad. Hon är medlem i ÖSKG och har b la haft utställningar på Grafiska sällskapet i Stockholm och på Sölvesborgs Konsthall.

 

 

 

 

 


För mer information kontakta:
Susanne Lindblad
Verksamhetsledare Tjörnedala konsthall
Telefon: 076-846 65 18

 

 


 

 

 

 

 

 

Kort & Gott


 

Vår konstklubb för barn är igång! Välkomna onsdagar kl 15-16.30!


 

Är du 15-30 år? Då är Ung Kraft, projekt Koja nåt för dig! Se mer info under fliken Ung KraftMissade du årets seminarium?
Här hittar du en sammanfattning av Carolina Söderholm, konstkritiker och frilansjournalist >>ÖSKG har 125 medlemmar 
– här finner du alla konst-
närer i bokstavsordning >>


 

HUVUDSPONSOR

Spb-syd-Svart-gul-platta

 

SPONSORER

ÅBERGS TRÄDGÅRD & CAFE

KiviksMusteri webb

Vill du synas här? Kontakta konsthallens kansli: info@oskg.nu